Turbo Kuvar, naslovna fotka
Zvezda Početna strana
  » Predjela (32)
  » Zakuske & kokteli (22)
  » Supe i čorbe (47)
  » Salate (71)
  » Sos & Umak (29)

 Zvezda Glavna jela (29)
  » Jela sa roštilja (13)
  » Brza jela (23)
  » Variva (40)
  » Testa (23)
  » Pite (21)

 Zvezda Jela sa mesom (69)
  » Govedina (55)
  » Jagnjetina (17)
  » Svinjetina (41)
  » Piletina (51)
  » Ribe & školjke... (71)

 Zvezda Kolači (86)
  » Torte (74)
  » Deserti (25)
  » Pudinzi & kreme (19)
  » Sladoledi (25)

 Zvezda Italijanska ...(30)
  » Francuska ...(3)
  » Japanska kuhinja (8)
  » Kineska ...(14)
  » Madjarska ...(29)
  » Mediteranska ...(8)
  » Meksička ...(10)
  » Španska ...(1)

 Zvezda Povrće (17)
  » Jela sa alkoholom (11)
  » Jela sa krompirom (12)
  » Jela sa pirinčem (7)
  » Sa pečurkama (21)
  » Jela sa sirom (11)
  » Zimnica (12)

 Zvezda Video Recipes, Eng. (53)
  » Vegeterian & Lyrics (9)
  » Free steam tables
  » Carbon Dioxide properties
  »  Famous Quotes

 Zvezda Kontakt infoSok od zelene salate - Sirovi sokovi
Sok od zelene salate ima veoma važne vrijednosti za ljudsko tijelo. On sadrži velike količine željeza i magnezija. Željezo je najaktivniji element u tijelu i zbog toga se mora češće obnavljati nego drugi elementi.

Jetra i slezena su spremišta za željezo iz kojih se ono koristi za potrebe u hitnim situacijama za brzo stvaranje crvenih krvnih zrnaca u slučaju velikog gubitka krvi. Željezo se pohranjuje u jetru i za neke druge svrhe, između ostalih za opskrbljivanje mineralnim elementima u bilo koji dio tijela u hitnim slučajevima kao što je to kod hemoroida, kao i u slučaju kada hrana koju jedemo ne sadrži potrebnu količinu ovog elementa u vitalno organskom obliku.

Spremište željeza u slezeni djeluje kao baterija za pohranjivanje elektriciteta gdje se krv može ponovo napuniti elektricitetom za vršenje svoje prave funkcije. Magnezij u salati ima veoma vitalizirajuće moći posebno nemišićna tkiva, mozak i nerve.

Vitalna organska sol od magnezija je izgrađivač stanica, posebno nervnog sistema i plućnih tkiva. Ona isto tako održava normalno stanje tečnosti krvi i drugih funkcija bez kojih bi bilo nemoguće pravilno funkcioniranje metabolizma. Kako magnezijeve soli efikasno mogu djelovati samo uz prisustvo dovoljne količine kalcija onda s tog gledišta kombinacija tih elemenata u salati nju čini veoma vrijednom.

Kada se kombinira sa sokom od mrkve, obogaćuje i pojačava djelovanje soka od salate zbog vitamina A koji se nalazi u mrkvi. Zbog vrijedne sadržine natrija u mrkvi on pomaže održavanje kalcija u tekućem stanju sve dok ga tijelo ne iskoristi.

Salata sadrži više od 38% kalija, 15% kalcija, više od 5% željeza i oko 6% magnezija. Salata sadrži nešto više od 9% fosfora koji je jedan važan dio sadržine mozga, te nešto sumpora koji je jedan od djelova krvnog hemoglobina, te djeluje kao nosilac oksidacije. Mnogi nervni poremećaji pretežno nastaju zbog korištenje sumpora i fosfora u anorganskom obliku, kao što su to razne žitne kaše i meso.

Zajedno sa silikonom kojeg salata sadrži nešto više od 8% sumpor i fosfor su važni za ispravno održavanje i razvitak kože, tetiva i kose. Zbog prevelikog korištenja ovih elemenata u anorganskom obliku u devitaliziranoj hrani korjen kose ne dobiva ispravnu ishranu i to je jedan od razloga opadanja kose.

Pijenjem dovoljne količine soka koji se sastoji od mrkve, zelene salate i špinata dovodi do dobre ishranjenosti nerava i korjena kose, što znači da to stimulira rast kose. Razni tonici za kosu u ovom pogledu nemaju nikakvu korist osim što se prilikom njihova upotrebljavanja masira skalp glave i tako poboljšava cirkulacija. Oni ne ishranjuju korjen kose i nerve već samo stimuliraju njihovo djelovanje. Druga dobra kombinacija sokova za ovu svrhu je mrkva, zeleni papar i svježi alfalfa sok.

Kada pravimo sok od zelene salate onda je dobro da koristimo zelenije listove sa strane, a one iz sredine odbacimo. Vanjski listovi su bogatiji sa klorofilom i drugim vitalno važnim elementima. Sok od salate mnogo pomaže bolesnicima koji boluju od tuberkuloze. Zbog velikog sadržaja željeza i drugih važnih elemenata sok od salate je dobro davati bebama što doprinosi dobrim rezultatima bez obzira jesu li se bebe dojile ili su hranjene iz bočice.Norman Walker

Custom Search
Zvezda Krvne grupe & ishrana
  » Horoskop i ishrana (12)
  » Sanovnik (30)
  » Mali saveti (233)
  » Makrobiotika (41)
  » Sirovi sokovi (26)

Zvezda Kursna lista Srbija
  » Pretvarač valuta
  » Za dijabetičare (33)
  » Download
  » Linkovi
  » Bolest & dijeta ...(9)
  » Vegetarijanska ...(27)
  » Biljna ulja (4)

Turbo Kuvar - Biblija za Gurmane
Chrome   Firefox   Internet Explorer   Opera   Safari