Turbo Kuvar, naslovna fotka
Zvezda Početna strana
  » Predjela (32)
  » Zakuske & kokteli (22)
  » Supe i čorbe (47)
  » Salate (71)
  » Sos & Umak (29)

 Zvezda Glavna jela (29)
  » Jela sa roštilja (13)
  » Brza jela (23)
  » Variva (40)
  » Testa (23)
  » Pite (21)

 Zvezda Jela sa mesom (69)
  » Govedina (55)
  » Jagnjetina (17)
  » Svinjetina (41)
  » Piletina (51)
  » Ribe & školjke... (71)

 Zvezda Kolači (86)
  » Torte (74)
  » Deserti (25)
  » Pudinzi & kreme (19)
  » Sladoledi (25)

 Zvezda Italijanska ...(30)
  » Francuska ...(3)
  » Japanska kuhinja (8)
  » Kineska ...(14)
  » Madjarska ...(29)
  » Mediteranska ...(8)
  » Meksička ...(10)
  » Španska ...(1)

 Zvezda Povrće (17)
  » Jela sa alkoholom (11)
  » Jela sa krompirom (12)
  » Jela sa pirinčem (7)
  » Sa pečurkama (21)
  » Jela sa sirom (11)
  » Zimnica (12)

 Zvezda Video Recipes, Eng. (53)
  » Vegeterian & Lyrics (9)
  » Free steam tables
  » Carbon Dioxide properties
  »  Famous Quotes

 Zvezda Kontakt infoDijeta za povećanu kiselinu u želucu
Hrana bolesnika sa povećanom kiselinom u prvom redu ne sme da izaziva jače stvaranje kiseline, niti da izaziva jače pokrete želuca. Što je neko jelo jednostavnije priredjeno, biće manje teret za varenje u želucu. Jednostavno kuvana jela želudac bolje podnosi nego pečena i pržena jela. Prednost imaju žitka i kašasta jela, sastavljena uglavnom od brašna. Važna je i temperatura, ona treba da je osrednja, jer i vruća i hladna jela nadražuju sluznicu želuca.

Veličina obroka treba da se prilagodi podnošljivosti u pojedinom slučaju i vrlo često su potrebni česti i mali obroci hrane, osobito u onim slučajevima gde je otežano pražnjenje želuca. Sastav hrane je u suštini jednak za katar želuca sa prekomernim izlučivanjem želudačne kiseline i za čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Postoje tri faze bolesti:


1. dijeta za bezbolnu fazu,
2. dijeta za bolnu fazu,
3. dijeta za vreme krvavljenja grizlice.

Osnovni saveti:

Popraviti zube, jesti češće, 5-6 obroka dnevno, na primer u 6 ili 7 sati ujutru prvi doručak, u 10 sati drugi doručak, u 13 sati ručak, u 16 ili 17 užina, a oko 20 sati večera. Bolesnik sa grizlicom treba da jede svaka 3 sata. Ovo je nužno zbog toga što je želudac na tri sata posle jela obično već prazan, a u isto vreme povećava se kiselost želudačnog soka.

Potrebno je uzimati manje obroke, ne opterećivati stomak velikim količinama. Polako jesti i dobro žvakati hranu. Žurba i brzo ubacivanje hrane nadražuje želudac. Vrela ili hladna jela i pića, slana, kisela ili ljuta hrana škode želucu. Povećano lučenje i pojačanu kiselinu pojačavaju: kisele, ljute, suviše slatke, slane i gorke stvari, kao i alkoholna pića.

Dozvoljeno je jesti: mleko, griz, pirinač, kašu s mlekom, sluzave supe od ječmenog brašna, pirinča, griza i rezanaca, mlado kuvano povrće (najbolje pasirano), mlad zelen grašak, šargarepu, mladu boraniju, tikvice, pavlake, zejtina, prepečenog hleba (najbolje belog i to bez kore), keksa, kifle, testa od kvasca, mesa kuvanog, sitno iseckanog, jaja (barena) rovita, kajganu na maslu ili zejtinu, mladog neslanog sira, mladog neslanog kajmaka, mesa: telećeg, pilećeg, jagnjećeg, ribe, i to kuvane, redje pečene na zejtinu ili maslu, a ne na svinjskoj masti, najbolje iseckane ili samlevene, kuvanu neslanu šunku, kompote od ljuštenog voća koje nije nakiselo niti suviše slatko, pire od jabuka, pečene bundeve, oljuštene slatke jabuke i zrele kruške, banane itd. Treba jesti češće i to 5-6 obroka.

Ne sme se jesti hrana koja pojačava lučenje želudačnog soka koji je bogat kiselinom.

Nije dozvoljeno jesti: supe od govedjeg mesa, od graška, sočiva ili pasulja, kisele čorbe, jela u kojima je dosta soli i paprike, kiselog kupusa sa suvim mesom, podvarak, pršute, kobasice, suve slanine, sosove, razne preradjevine od mesa, na masti pržena jela, na masti pržena mesa, meso pečeno na žaru i ražnju, tvrda i žilava mesa, pasulj, kupus-naročito kiseo, sočivo, stari grašak, paprike, povrće uopšte, svež hleb, proju, pogaču, kisela testa sa kvascem, začine, senfa, rotkve, cimet, biber, presan crni i beli luk, kafu, alkoholna pića, naročito rakiju i vino, kisele voćne sokove, kiselo voće, suve šljive, smokve, suvo groždje, orahe, preterano slatke stvari, kolače itd., a zabranjeno je i pušenje.


Izvor: Veliki Narodni Kuvar

Custom Search
Zvezda Krvne grupe & ishrana
  » Horoskop i ishrana (12)
  » Sanovnik (30)
  » Mali saveti (233)
  » Makrobiotika (41)
  » Sirovi sokovi (26)

Zvezda Kursna lista Srbija
  » Pretvarač valuta
  » Za dijabetičare (33)
  » Download
  » Linkovi
  » Bolest & dijeta ...(9)
  » Vegetarijanska ...(27)
  » Biljna ulja (4)

Turbo Kuvar - Biblija za Gurmane
Chrome   Firefox   Internet Explorer   Opera   Safari